Στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας βρίσκονται τροφές που πρέπει να καταναλώνονται πολύ σπάνια.Εδώ συναντάμε τα διάφορα λίπη όπως η μαργαρίνη,το βούτυρο,τα γλυκά,αναψυκτικά,διάφορες σάλτσες κ.α Τονίζοντας πως πρέπει να καταναλώνονται
,αλλά όχι πολύ συχνά και σε μεγάλη ποσότητα.Η υπέρμετρη χρήση τους προκαλεί πολλά προβλήματα στον οργανισμό.Εκτός από τα παραπανίσια κιλά προκαλούν καργιογενή προβλήματα,μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό,δημιουργούν τη συνεχή αναζήτηση γλυκόζης όπου αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πεινάμε διαρκώς και για να νιώσουμε το αίσθημα του κορεσμού καταλήγουμε να καταναλώνουμε αρκετά μεγάλες ποσότητες.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των τροφών είναι η παρακάτω λίστα :
ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ (100ΓΡΜ =720 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (195 ΓΡΜ=605 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΣΑΝΤΙΓΥ (1Κ.ΣΟΥΠΑΣ =120 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΣΟΚΟΛΑΤΑ (100ΓΡΜ =600ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ (100 ΓΡΜ =122 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ (1 ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΤΗΡΙ ΚΟΛΑ =100 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ (1Κ.ΣΟΥΠΑΣ =155 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΚΕΙΚ (1 ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΕΣΑΙΟ ΑΠΛΟ = 220 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΑΛΑΝΤΙΚΑ (ΣΑΛΑΜΙ 2 ΦΕΤΕΣ =94ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΣΦΟΛΙΑΤΕΣ (1 ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ =320 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ (1 ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΣΤΟ ΤΥΠΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ =110 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
Στη συνέχεια συναντάμε το κρέας και τα γαλακτομικά,τα ζωικά κατά κύριο λόγο προιόντα όπως είναι το γάλα,τα αυγά,το τυρί ,το κοτόπουλο,το χοιρινό,το μοσχαρίσιο κρέας ,το ψάρι.Γενικότερα μιλάμε για την πρωτείνη που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησιώς και σε συγκεκριμένες ποσότητες.
Στο τρίτο επίπεδο της διατροφικής πυραμίδας υπάρχουν τα λαχανικά και τα φρούτα τα οποία καλό είναι να κατναλώνονται καθημερίνά αφού έχουν τεράστια διατροφική αξία αφού έχουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό,είναι πηγή μεγάλης ευεξίας και η βάση για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού .
Στο τελευταίο επίπεδο της διατροφικής πυραμίδας βρίσκονται οι υδατάνθρακες όπως τα μακαρόνια,οι πατάτες,το ρύζι,το ψωμί.Πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά αφού εξοπλίζουν τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται για να σκεφτεί,να αθληθεί,να διαβάσει,να δουλέψει...
,αλλά όχι πολύ συχνά και σε μεγάλη ποσότητα.Η υπέρμετρη χρήση τους προκαλεί πολλά προβλήματα στον οργανισμό.Εκτός από τα παραπανίσια κιλά προκαλούν καργιογενή προβλήματα,μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό,δημιουργούν τη συνεχή αναζήτηση γλυκόζης όπου αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πεινάμε διαρκώς και για να νιώσουμε το αίσθημα του κορεσμού καταλήγουμε να καταναλώνουμε αρκετά μεγάλες ποσότητες.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των τροφών είναι η παρακάτω λίστα :
ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ (100ΓΡΜ =720 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (195 ΓΡΜ=605 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΣΑΝΤΙΓΥ (1Κ.ΣΟΥΠΑΣ =120 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΣΟΚΟΛΑΤΑ (100ΓΡΜ =600ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ (100 ΓΡΜ =122 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ (1 ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΤΗΡΙ ΚΟΛΑ =100 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ (1Κ.ΣΟΥΠΑΣ =155 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΚΕΙΚ (1 ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΕΣΑΙΟ ΑΠΛΟ = 220 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΑΛΑΝΤΙΚΑ (ΣΑΛΑΜΙ 2 ΦΕΤΕΣ =94ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΣΦΟΛΙΑΤΕΣ (1 ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ =320 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ (1 ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΣΤΟ ΤΥΠΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ =110 ΘΕΡΜΙΔΕΣ)
Στη συνέχεια συναντάμε το κρέας και τα γαλακτομικά,τα ζωικά κατά κύριο λόγο προιόντα όπως είναι το γάλα,τα αυγά,το τυρί ,το κοτόπουλο,το χοιρινό,το μοσχαρίσιο κρέας ,το ψάρι.Γενικότερα μιλάμε για την πρωτείνη που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησιώς και σε συγκεκριμένες ποσότητες.
Στο τρίτο επίπεδο της διατροφικής πυραμίδας υπάρχουν τα λαχανικά και τα φρούτα τα οποία καλό είναι να κατναλώνονται καθημερίνά αφού έχουν τεράστια διατροφική αξία αφού έχουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό,είναι πηγή μεγάλης ευεξίας και η βάση για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού .
Στο τελευταίο επίπεδο της διατροφικής πυραμίδας βρίσκονται οι υδατάνθρακες όπως τα μακαρόνια,οι πατάτες,το ρύζι,το ψωμί.Πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά αφού εξοπλίζουν τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται για να σκεφτεί,να αθληθεί,να διαβάσει,να δουλέψει...
πολυ ενδιαφερον blog!μπραβο
ΑπάντησηΔιαγραφή