Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ


  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΡΥΘΜΟ

     - ΗΛΙΚΙΑ : Όσο το άτομο μεγαλώνει ,μειώνεται ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ,αλλά παρατηρείται  πιο αυξημένος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία του ατόμου και γι'αυτό δικαιολογούνται ο αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις των εφήβων(π.χ υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας και γλυκών,μεγάλες ποσότητες φαγητού)

 -ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ: Όσο πιο αυξημένος ο μυικός ιστός του ανθρώπου τόσο πιο αυξημένος και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός.Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι οι άντρες έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τις γυναίκες ,αφού έχουν και περισσότερο μυικό ιστό .

-ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ :Η επιφάνεια του σώματος σχετίζεται με την απώλεια σε θερμότητα που έχουμε μέσω της επιφάνειας από το σώμα .Έτσι τα μεγαλόσωμα άτομα έχουν περισσότερες ενεργειακές απαιτήσεις.

-ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ: Οι ενδοκρινείς αδένες εκκρίνουν ορμόνες ,οι οποίες αποτελούν βασικούς ρυθμιστές της μεταβολικής δραστηριότητας του οργανισμού(θυροειδής) .

-ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ,οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένο μεταβολικό ρυθμό λόγω της αυξημένης μυικής μάζας της μήτρας,του πλακούντα και του εμβρύου ,γι'αυτό το λόγο έχουν και αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις.

-ΔΙΑΤΡΟΦΗ:Ουσίες όπως η καφείνη ,η σοκολάτα ,το τσάι αυξάνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό .